Julrosor - Helleborus

 

Julrosor - Så här planterar du

Även om julrosorna är fördragsamma växter trivs de bäst om de planteras i en djup, mullrik, ganska kraftig och kalkhaltig jord. Det enda som julrosor generellt inte gillar är att stå i vatten. Undvik därför vattensjuka jordar och lätta upp styva lerjordar med barkmull, grov kompost eller grus vid plantering.

Arter som H. argutifolius och H. foetidus går utmärkt att plantera i full sol. Även hybridjulrosorna och en del andra arter tål ett söderläge men generellt är halvskugga eller silande ljus att rekommendera.

I full sol är det viktigt att plantorna inte torkar ut under soliga, varma sommardagar. En bättre placering är under större träd med vandrande skugga eller vid högre buskar eller perenner som skyddar mot den starkaste solen mitt på dagen.
Julrosorna planteras lämpligen på vår eller höst. Men om man är noga med vattningen så går de också att plantera under sommaren.

Det går också bra att ha de flesta julrosorna i urna men de har ett djupt rotsystem och är extra känsliga för vattenmättad jord. Därför krävs mera omvårdnad om de sätts i en urna. Tänk på att skydda urnan mot frost under vintern. Ett tips är att gräva ner hela urnan i en torvbädd eller i komposthögen..

Helleborus x hybridus 'Double Ellen'
Helleborus x hybridus 'Double Ellen' fotograferad i Ulriksdals Trädgård på Kivik.